Det grønlandske bingobrøl

Når en jordemoder går

Det er vist ikke forbigået nogens opmærksomhed, at Rigshospitalets klinikchef, Morten Hedegaard, i sidste uge valgte ikke at forlænge sin stilling i protest mod evindelige nedskæringer og krav om at spare endnu to procent.

Det har heller ikke forbigået min.
Hele vejen herop i Grønland.

Jeg tager min hat – eller rettere skihue – af for Morten Hedegaard.
Jeg beundrer hans velformulerede og velargumenterede udtalelser i medierne og glædes over, at en person blandt ledelsen på landets fødegange tager bladet fra munden og siger fra.

Selv sidder jeg trods alt bare her.
Jeg er ikke gået, jeg er bare taget væk.
Under en fiks overskrift er jeg taget på eventyr til et andet land, en anden fødekultur for at udfordre mig selv fagligt og personligt.

Men man kunne også sige det mere kort og mindre fikst:
Jeg har trukket stikket.
Jeg tager mig en tænkepause.
For hvem er man som jordemoder, når man ikke kan rumme tanken om flere fødsler?

Jeg begyndte ellers entusiastisk nok.
Jeg blev uddannet i januar 2014, og når jeg så en gravid på gaden, fik jeg sommerfugle i maven. Glædede mig over alle de store øjeblikke i små familier, som jeg skulle få lov til at bevidne.
Jeg var glad og stolt over at kunne kalde mig jordemoder og så frem til dagens dont.
I august 2014 – da jeg havde været i arbejde i et halvt år – vidste jeg desværre, at en nedtælling var i gang:

Jeg skal ikke være jordemoder hele mit arbejdsliv.

Ikke sådan her. Ikke med så mange dage og nætter med pålagt overarbejde. Ikke med pludselig svimmelhed, der kommer og går. Ikke med tanken om, ikke at have tid, til at gøre mit arbejde med stolthed. Ikke med en lønseddel, der griner mig op i hovedet. Ikke med overdreven træthed og for lidt tid til dét, der tæller.
For lidt tid, til at være dén jeg er. Både på og uden for fødestuen.
Forbliver tingenes tilstand uændret, kommer jeg ikke til at være jordemoder, så længe som jeg gerne ville.

Jeg har sagt det før og jeg siger det igen:

De besparelser vi har udsat svangreomsorgen for, gør jordemoderkundskab til et fag, jeg ikke bliver gammel i – men gammel af.
Man har fra politisk hånd gennem effektiviseringskrav og besparelser, formået, at få mig som jordemoder til at føle, at jeg udfører et ellers meningsfyldt arbejde på en absolut meningsløs måde. Hvis ikke det var så trist, ville det næsten være imponerende.

Nedtællingen tikker stadig. Jeg ved ikke, hvornår jeg rammer nul, og jeg gør en helt del for at udskyde tiden indtil dén dag.
Jeg er blandt andet taget herop for at få et pusterum.
Der masser af ting, jeg som jordemoder i Grønlands tredjestørste by IKKE har:
Jeg har ikke adgang til hjertelydskurver, den nyeste eller dyreste medicin eller et operationshold, der står klar på få minutter til at lave et akut kejsersnit.
Paradoksalt nok er jeg alligevel af den holdning, at gravide kvinder heroppe som udgangspunkt får tilbudt en jordemoderomsorg der er ligeværdig og måske endda bedre end de gravide i Danmark. Simpelthen fordi jeg som jordemoder har tid til den enkelte gravide.
Fordi tid til den gravide og fødende er reglen og ikke undtagelsen.

Jeg glæder mig ellers også til på et tidspunkt at skulle tilbage til mine mange standhaftige kolleger igen. At skulle ud til hjemmefødsler (som vi ikke har i Grønland). At man bare kan gå ud i medicinrummet for at hente lige dét, man har brug for.
At komme hjem med masser af erfaringer og stof til eftertanke i bagagen.
Men skal jeg høre én til politiker sige “tilførte midler” eller “faldende fødselstal“, så tror jeg, at må tage ud på Indlandsisen for at råbe mine frustrationer ud.

Jordemødre er et folkefærd med rigtig mange ildsjæle.
Mennesker, der brænder for deres fag, som strækker sig langt, er vidensbegærlige, hårdtarbejdende, engagerede og slidsomme. Jeg kender mange, der omtaler deres fag med stor kærlighed, men som alligevel har – eller har planer om – at forlade faget på grund af de forhold, der arbejdes under.
Én af mine kolleger kalder endda den sidste uge om måneden, for “opsigelses-ugen”, hvor vi må afvente, hvor mange, der går i denne måned.
Situationen er uholdbar.

Og derfor tikker min kedelige nedtælling. Jeg ved, at en dag når jeg bunden i mere end én forstand, og så må jeg gå.

Og jeg ved, at den dag jeg går, bliver det i stilhed.
Ingen journalist vil bede mig deltage i Debatten og Peter Qvortrup Geisling kommer ikke til at stå uden for min arbejdsplads og udtale sig til TV-Avisen.
Jeg kommer ikke til at rydde overskifter.
Jeg rydder bare mit skab.
Det ved jeg, for så mange fremragende jordemødre er gået før mig.

Jeg har set erfaringens guld blive hældt direkte i kloakken, når jordemødre med såvel tredive som to års erfaring forlader faget.
Hvis udviklingen fortsætter – hvor jeg med mine TRE års erfaring med jævne mellemrum er dén på vagt, der har arbejdet længst tid som jordemoder – så må jeg sige, at jeg er alvorligt bekymret for mit fags fremtid.

Kære Politiker.
Penge alene løser ikke svangreomsorgens problemer.
Men det gør evindelige besparelser heller ikke.

Vi har brug for at gøre noget nyt.
For jeg vil egentlig gerne være jordemoder mange år endnu.
Jeg tvivler bare på, at jeg kan.

image

….

Fortæl mig hvad du tænker lige her og følg bloggen på FACEBOOK, INSTAGRAM, BLOGLOVIN og/eller SNAPCHAT.
Navnet er selvfølgelig Sortpahvidt.
– og de fleste dage heldigvis langt mindre sort end i dag.

21 kommentarer

  • Amalie

    Godt skrevet og det samme kan jo siges om så mange andre af landets afdelinger. Jeg er selv ergoterapeut og træner med de patienter der har fået en blodprop eller blødning i hjernen. I de syv år jeg har været færdig, har der ikke været andet end besparelser. Værst var det at komme til bage efter et års barsel i sommers, der kunne jeg virkelig mærke forskel. Hold nu op jeg måtte være mere streng og konsekvent og tage mere “besparende” beslutninger på mine patienters vejne. Jeg orker ikke ordet besparelse mere for ligesom en kvinde føder på det antal timer som hun nu gør (det er vi jo ikke herre over med mindre hun får noget medicin el et kejsersnit) så tager genoptræningen efter en blodprop også den tid det nu tager. Man kan ikke speede processen op – jo hvis de kære patienter fik træning hver dag istedet for 2-3gange ugenligt, som nu er resultatet efter alle de besparelser.Så ville nogen nok rykke sig hurtigere. Jeg mangler i debatten den forståelse at det jo altså er mennesker det handler om og at de er vidt forskellige og med forløb der ikke bare kan forløbe hurtigere fordi nogen et eller andet sted oppe i systemet synes det er en god ide.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære Amalie,
      Tak for din kommentar.
      Du har så evigt ret;
      Vi arbejder lige nu i et system, som synes at være udarbejdet af nogen, der ikke tager højde for, at mennesker og deres forløb og forudsætninger er forskellige. Og at ting nu engang tager den tid, som ting tager.
      Som det meget rammende slogan siger:
      Velfærd koster. Travlhed koster mere!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

    Hvor er det et fint og rigtigt indlæg. Jeg har stor respekt for alle jer jordmødre, og det kæmpe arbejde i hverdag,hver aften hver nat udfører. OG jeg bakker jer 100% op. Men når det så er sagt, så bliver jeg også virkelig ked og frustreret hvergang jeg læser og hører om hvor hårdt og presset jordmødrene er, for i den sætning, glemmer alt og alle, at det absolut ikke er anderledes for de sygeplejersker der passer dem som lige har født, dem som er syge, dem som har blødt ekstremt meget, dem som fik det syge barn osv osv. De sygeplejersker er absolut og præcis lige så presset, men de bliver bare aldrig nævnt, blot gemt og glemt. Men for barselesygeplejersken, er sidst på måneden også med den, nå hvor mange kollegaer mister vi så denne måned…
    Så jeg ville ønske, at der ikke kun blev set og talt om jordmødrene og deres enorme travlhed, for ja, når I/de har travlt så har barselsgangene det sjovt nok også.
    Jeg har selv været sygeplejerske nu 5 år, på en barselsgang, og gud hvor har jeg set mange fantastiske kollegaer, gå ned med stress, kollegaer der kan klare meget, men til sidst bukker under, og ender med at blive fyret pga for meget sygefravær osv osv… ØV hvor er det trist.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære Cecilie,
      Tak for din kommentar.
      Jeg vil bare sige, at jeg giver dig fuldkommen ret;
      Stress og ringe arbejdsforhold er et problem i HELE sundhedssektoren – desværre!
      Jeg tager selvfølgelig udgangspunkt i mig selv og mit fag, men jeg ved, at ansatte hele i vores sundhedssystem, svømmer mod en altopslugende strøm.
      Det kunne være interessant at lave (endnu) en demonstration alle faggrupper samlet for at gøre opmærksom på vores udpinte velfærdssystem!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

    Åh det er så rigtigt og fint skrevet eline. Har det så meget på samme måde. Håber Grønland er god. Ved dig .

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære Tina,
      Tusind tak for din kommentar. Det er både en trøst og en trist tanke, at jeg ikke er alene.
      Grønland gør mig godt (:

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frk. C

    Jeg har så uendeligt meget respekt for jeres fag! Jeg ved, VED!, at jordemødre er gjort af et helt specielt stof. Det I kan er så beundringsværdigt og at det i den grad bliver negligeret som det gør, er under al al kritik.
    Jeg er som lærer, med en sort lockout i skuffen, desværre har rigtig bekymret for… og overbevist om…. at der bliver råbt til lukkede døre. Selvom det er en del af ledelsen der går. Jeg håber INDERLIGT, jeg tager fejl.
    Det giver mig en knude i mig at læse dine tanker om at forlade faget, hvor er det dog trist, men hvor kan jeg godt genkende det!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære Frk. C
      Tak for din kommentar.
      Jeg har selv den samme følelse: at råbe til en lukket dør. Jeg forstår dig så godt.
      Men jeg bliver også nødt til at tro på, at det nytter – at ET eller andet nytter, som én eller anden gør.Selvom hele vores velfærdssystem er efterhånden så udpint, at det er svært at se, hvor vi skal starte.
      Noget må gøres.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorthe

    Så fint beskrevet kæreste Eline ❤️ Tak for du sætter det så mange jordemødre føler sortpåhvidt 🙏🏼😘 Må politikerne vågne op 🙏🏼

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Tusind tak, Dorthe <3
      Jeg håber, det nytter. På ét eller andet tidspunkt

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana

    Det er et skriv der giver en klump i halsen Eline🙁. Så ærligt og godt beskrevet.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Tak, Nana :-*
      Det er jo desværre ikke blevet bedre siden vi to startede sammen 🙁

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amen!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

    Tankevækkende!
    Nu kommer jeg til at tænke over, hvordan er det egentlig normalt på en fødegang? Altså hvor meget er det normalt som fødende at være uden en fagperson på fødestuen osv? Jeg har læst den ene skrækhistorie efter den anden, hvor nogen nærmest har født i venteværelset. Men er det normalen? (Det håber jeg virkelig ikke😦). Og så har jeg min egen oplevelse, hvor vi på 11 timer aldrig var alene, og det meste at tiden havde både en jordemoder og studerende, der tog sig grundigt af os. Og en afdelingsjordemoder, som lige blev hængende og så min søn komme til verden, selvom hun lige havde konstateret, at alt var fint. Med hendes egne ord sagde hun, at hun alligevel ikke havde andet at nå😂 Så jeg var exceptionelt heldig, og så endda på et hospital i Kbh. Men jeg tænker, at virkeligheden må ligge et sted mellem at arbejde sig gennem det meste af sin fødsel i venteværelset, og at have tre jordemødre til en ganske ukompliceret forløsning..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære M,
      Tak for din kommentar!
      Dejligt at høre, at du havde en god og rolig fødsel med TID (:
      Som du selv skriver, så ligger virkeligheden et sted midt imellem.
      Dog det er tydeligt, at dagene hvor man af ren og skær overskud lige bliver en time ekstra, for at gøre en fødsel “færdig” er klart mere sjældent end dagene, hvor kvinder og mænd venter alt for længe på en jordemoder – og hvor overarbejde ikke er et valg, men er et præmis, fordi du ikke får lov til at gå hjem.
      Og jeg tror -desværre-, at det kan siges så simpelt, så hvis der som MINUMUM var ligevægt mellem de to tilstande, så ville der også være langt færre jordemødre, der måtte forlade faget.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sikke fint et indlæg!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg hørte om Morten Hedegaards beslutning i radioavisen tidligt samme dag. “Nåda!” tænkte jeg. “Så kan der endelig komme lidt liv i kludene! En overlæge, der sige fra på dén måde, det finder man ikke hver da. Og nu skal jordemødrene så til Christiansborg og forklare, hvorfor jordemødrene har så alt for meget travlt, når der nu er blevet færre fødsler og samtidig flere jordemødre.
    At det ikke holder at koble antallet af fødsler direkte med antallet af jordemødre.Vi skal helt tilbage til 1960’erne til distriktjordemødrenes tid for at kunne det, før første kommunalreform i 1972 og socialiseringen af danske jordemødre i 1974. Gu’ ve’, om folk stadig tror. at alle jordemødre sidder fredeligt ved hver sin fødende og strikker og drikker kaffe, mens de venter på miraklet: det nye barn.
    Nå! Jeg ville bare sig tak for et velplaceret og velformuleret opråb fra Grønland.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære Jytte,
      Tak for din kommentar! Og hvor HAR du ret.
      Jeg ved simpelthen ikke, hvad vores politikere tror, at ansatte i sundhedsvæsenet laver, men de ville have godt af at følge en uge i skiftende vagter hos en jordemoder/SOSU-assistent/sygeplejerske/læge. Jeg tror, det ville give stof til eftertanke. Jeg håber det i hvert fald
      De bedste hilsner
      Eline // Sortpahvidt

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg hørte Morten Hedegaards beslutning i radioen. “Endelig!”, tænkte jeg. “Nu sker der noget! Det var sørme også på tide!”
    Og nu skal jordemødrene så til Christiansborg for at forklare det vildt uforståelige, at vi er ikke kan nå det vi skal og kan og vil og bør som jordemødre, selv om der er kommet flere af os og samtidig færre fødende.
    Hvad er det for en logik, der kobler antal af jordemødre med antal af fødende, selv om der netop IKKE er en hel jordemoder afsat til hver hele fødsel, for ikke at tale om svangerskab, m.v.
    Nå! Det ved du jo alt om.
    Jeg vil bare sige tak for dit gode og velformulerede ‘opråb’ fra Grønland.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det grønlandske bingobrøl