Det' ikke dét, du siger...

Skal en jordemoder have børn?

I de år, jeg har været jordemoder, er der to spørgsmål, jeg oftest hører på en fødestue.

1) Hvornår tror du, jeg føder?

og

2) Har du selv børn?

 

Det første spørgsmål er nærmest umuligt at svare på. Hvem har ikke hørt eller kan forestille sig en jordemoder sige de diplomatiske ord “du er tættere på, end du nogensinde har været…” ?
Svarmulighederne er jo uendelige og er vi i gang med pressefasen, kan jeg godt finde på at sige “klokken er nu XX, jeg tror, du kan have jeres barn hos dig om ti minutter / tre veer / før klokken XX.

Svaret på det andet spørgsmål er jo på en måde meget mere ligetil – ja eller nej – men er på én eller anden måde meget mere komplekst.
Mit standardsvar er:
“Ikke endnu. Jeg mangler en far til dem.”
Og det er mit helt ærlige svar.
Det afføder som regel opmuntrende ord om, at han nok skal dukke op. Og det er fint med mig, for det er da også min overbevisning, og i langt de fleste tilfælde er spørgsmålet om børn, bare for at smalltalke.

Men desværre oplever jeg også med jævne mellemrum, at spørgsmålet om hvorvidt jeg har børn, ikke bunder i interesse, men i en form for blåstempling.
Og det ærgrer mig.
Min faglighed burde jo sidde i min formåen på fødestuen – og ikke i mit underliv.
Jeg tager det selvfølgelig med oprejst pande, for som jordemoder må man have brede skuldre, men jeg synes også, at det er lidt mærkeligt. Og bag kulissen må jeg indrømme, at det er lidt sårende at blive stillet til ansvar for sit privatliv på den måde.
Jeg kunne jo have syv børn, der alle sammen var født ved planlagte kejsersnit?
Jeg kunne aldrig have oplevet en ve?
Der kunne jo være masser af grunde til, at jeg, selvom jeg havde børn, ikke kunne sætte mig ind i, hvordan fødende har det.
Det kunne jo også være, at jeg slet ikke kunne få børn?

Skal man virkelig selv have presset et barn ud gennem skeden for at være en god jordemoder? For at give tryghed?
Jeg tvivler meget på det.

Det ville jo faktisk være ret absurd, hvis man overførte samme tankegang til andre fag.

image

Jeg mener bare; jeg har haft diabetes i 21 år og har aldrig overvejet om de sygeplejersker, der vejleder mig, selv har diabetes.
For at være en god rytter, skal man vel ikke have prøvet at være en hest?

Men som sagt; når det bare er for at sludre – og det er jo i langt de fleste tilfælde – så er det helt okay med mig, at man spørger, om jordemoderen har børn

Hvad siger I?
Er det noget I tænker eller ville tænke over?
Hvad for en slags jordemoder havde I til jeres fødsler?
Sig frem!

Læs mere om stort og småt og hverdagens gråtoner. Sort på hvidt. På FACEBOOK, INSTAGRAM, BLOGLOVIN og/eller SNAPCHAT
Navnet er selvfølgelig Sortpahvidt

21 kommentarer

  • Kristine

    Kære Eline! Som altid rammer du så meget plet i vores fag! Jeg er blevet spurgt ALT for mange gange om det samme. I starten sagde jeg nej, men når kvinden spurgte midt i veen, svarede jeg altid 4!! Jeg hadede det spørgsmål! Nu har jeg imellemtiden fået 1 barn, men sandheden er, jeg er IKKE blevet en bedre jordemoder!! Til tider faktisk omvendt! Jeg forstår godt deres smerte, men jeg har set lyset for enden af tunellen. Det stopper jo! Og det er saft susende det hele værd!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære Kristine,
      Tusind tak for din søde kommentar – og hvor har du altså ret!
      Knus

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dejligt indlæg – og jeg er simpelthen så enig! Ens faglighed og ens empati afhænger ikke af, hvad der er kommet ud af ens underliv 😉 Jeg plejer selv netop at sige, at man jo ikke i nogen andre situationer i sundhedsvæsenet mener, at personalet bliver bedre af at have været i samme situation som en selv.. Skal man selv have været døden nær af kræft, for at kunne behandle kræftpatienter? Skal man selv have problemer med fertiliteten for at afhjælpe infertilitet? Nej? Begge er ellers situationer, der kræver empati, men her er det åbenbart intet “krav”, at man selv har været “gennem møllen” før man hjælper andre 😉

    Desuden så har jeg personligt kæpheste med spørgsmålet af andre årsager.. Jeg har et barn – et englebarn, som døde i maven til termin. Jeg HAR været en fødsel igennem og jeg ER blevet mor. Men jeg kan dårligt snakke om det eller blot nævne det på en fødestue, uden at det gør noget ved stemningen og trygheden i rummet. Hvilket lader mig tilbage med muligheden om at lyve, hvilket er mig fjernt. Det er i det hele taget et meget personligt og for mange mennesker ømt og privat spørgsmål at stille – og så mens man står der og skal bevare sin professionelle side og sin faglighed. Måske har jordemoderen aborteret en uge forinden? Måske har hun fået fjernet livmoderen og måtte vinke farvel til brændende ønske om at få børn?

    I det hele taget synes jeg det er et spørgsmål, som ikke hører hjemme alle steder. Jeg forstår godt, hvorfor det kan komme frem som hyggesnak på en fødestue.. Men det stikker alligevel i mig.

    Har selv skrevet et indlæg om det på min blog tilbage i 2015 faktisk.. Selvom det her svar efterhånden også er et blogindlæg i sig selv :’D

    Hilsen en jordemoderstuderende 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære Julie,
      Tak for din kommentar. Og hvor har du bare ret!
      Det må være et svært dilemma at besvare spørgsmålet om børn i din situation – og det er jo et klokkeklart eksempel på, hvorfor lige dét spørgsmål faktisk er (eller i hver fald kan være) ømtåleligt. Samtidig er det næsten uundgåeligt, at familierne spørger, hvis ellers kontakten er god.
      Jeg har det ligesom dig; det ligger mig fjernt at lyve. Hvis jeg ikke orker den lange snak om børn/kærester, siger jeg simpelthen bare “nej” og skifter emne. Du kunne måske sige “ja” og gøre det samme.
      Du lyder velfunderet og empatisk. Jeg er sikker på, at du hen ad vejen finder et svar på spørgsmålet, som passer lige dig <3

      De bedste hilsner
      Eline // Sortpahvidt 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Altså, jeg havde maaaange jordemødre ved min første fødsel (den tog 69 timer fra første ve, så jeg var ind og ud af hospitalet et par gange), og jeg kan ærligt sige at jeg kun én gang overvejede om den pågældende jordemoder havde børn – og det var fordi hun var så ubehøvlet og uden pli at jeg virkelig håber, hun ikke har sat nogle i verden selv…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Tak for din kommentar 😀
      Puha, 69-timer, så må man også sige, at du næsten må være kommet jordemoderpaletten rundt! Jeg er glad for at høre, at det ikke var et spørgsmål, der fyldt hos dig – til gengæld da en kedelig oplevelse med den jordemoder!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

    Årh, jeg bliver irriteret på dine og dine medjordemødre (uden børn), der bliver spurgt om sådan noget medmindre det er for at smalltalke. Jeg kan slet ikke se sammenhængen mellem en faglighed og at have prøvet at føde selv. Ville bare lige give et klap på skulderen 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke

    Og hvem skulle så være bedemand ?? 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kan kun nikke genkendende til det – nu har jeg så børn. Men det er super ubehageligt at blive blå stemplet som en god jordemoder – udelukkende baseret på mine fødsler.
    Når jeg tænker over det, handler det vel i lige så høj grad om en oplevelse af det (at have født børn) er en ekstra særlig egenskab som giver den sidste streetcredit på en eller anden måde?
    Men når det så er sagt, så kommer vi aldrig udenom at forforståelser, forventninger og antagelser om “det gode” (om det så er hvordan du er den bedste forældre, jordemoder, arkitekt eller har det bedste liv) så uanset hvor meget vi påtaler det, vil der altid være nogle der stiller spørgsmålstegn ved det. Og i princippet er det jo faktisk fantastisk da det skaber reflektion.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Tak for din kommentar!
      Og ja, du har ret i, at forforståelsen ift børn/ikke-børn også kan være en træls, selvom man HAR fået børn! Man er jo mere en “god jordemoder” baseret på sin personlighed, temperament, tilgang og faglige formåen – men ja, selv at have født giver nok bare lidt mere streetcred 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

    til min fødsel var der en sød ung jordemoder to be. Hun fik den trælse opgave at holde øje med min søns hjertelyd meget ofte i lange perioder i de 12 timer, vi var på fødestuen. Det gjorde ondt ad helvede til. Hun fik også lov at prøve at tage mit vand og lægge et kateter, da de var helt sikre på, at jeg skulle tisse. Det skulle jeg ikke, og hun gjorde begge ting forkert. På et tidspunkt blev jeg så træt af hende, at jeg var lige ved at råbe, at hun kunne komme tilbage, når hun selv havde prøvet dette her😳 Det gjorde jeg heldigvis ikke!! Lige der følte jeg virkelig, at ingen der ikke selv havde arbejdet sig gennem timevis af smerter kunne forstå, hvad jeg stod midt i. Jeg tror mest, det handlede om, at hun bare ikke var så trænet i at vise empati og knytte bånd med sine fødende. Det er vel sådan noget, der kommer med tiden, og ikke nødvendigvis med egne fødsler.
    Jeg skældte forøvrigt også min kæreste ud i dagene efter fødslen, fordi han grinte meget af mit besvær med at gå, lade være med at tisse på gulvet osv 😂 Han kunne fandme også bare komme tilbage, når han havde pressset en vandmelon ud. Og han var altså en fantastisk fødselshjælper, selvom han på ingen måde har været i nærheden af en fødsel før. Og sådan har de fleste det vel med deres mænd, at vi ikke afskriver dem som fødselshjælpere, fordi de ikke selv har født.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Tak for din kommentar! 🙂
      Hehe, jeg tror, at mange (muligvis alle) på et tidspunkt får det som du, nemlig at “INGEN kan forestille sig, hvordan jeg har det lige nu” og “jeg gider f…. Ikke mere!” Så jeg kan sagtens forstå lysten til at sige, det du tænkte 😉
      Og jeg er så enig i din tanke omkring empatien – kemi eller situationsfornemmelse på stuen jo også en svær ting – nogle studerende går lige ind i rollen, for andre tager det virkelig tid, som du skriver.
      Haha, hvor har du ret mht mændene som fødselshjælpere – den vinkling havde jeg ikke tænkt på 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Eva

    Da jeg fødte min søn i oktober 15′ havde jeg en skøn jordemoder ved min side, som både var nyuddannet, uden børn og ikke meget ældre end 25 år. Hun var på stuen under hele fødslen og jeg følte mig på intet tidspunkt nervøs eller overladt til mig selv. Så jeg tror bestemt ikke, at man bliver en bedre JM af selv at have prøvet at føde. Forskellen ligger I om hun brænder for sit fag eller ej.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      God pointe! Helt enig. Lyder som en rigtig dygtig jordemoder og en god fødsel (:

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har endnu ikke oplevet at nogen så det som noget negativt, at hverken jeg eller min følgejordemoder havde børn. Til gengæld har jeg oplevet et par blive meget overraskede over, at jeg ikke havde børn, fordi de syntes jeg virkede meget erfaren… så jeg synes – og oplever – bestemt ikke at den gode jordemoder kommer af jordemoderens egne fødselsoplevelser.
    Hilsen en kommende jordemoder

    http://www.mysecondhandcloset.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Dejligt at høre, at det er din oplevelse – og rigtig meget held og lykke med resten af uddannelsen 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstår slet ikke tanken bag spørgsmålet medmindre det er stillet i nysgerrighed. Men hold k… Hvor kender jeg til det omvendte: “JEG har selv gået i folkeskole, så nu som forældre (30 år senere) ved jeg ET OG ANDET”. Altså uddanner man sig eller uddanner man sig ikke. Hvis vi baserede vores erhverv på, hvad vi HAR og har prøvet/gjort, så kunne de fleste kalde sig – kosmetolog, makaniker, bager/kok osv. Fjollet 🙂
    Jeg tænker faktisk lidt, at jordemødre uden egen erfaring med fødslen, måske er ENDNU mere empatiske i deres møde med den fødende, FORDI de netop må leve sig ind i situationen, og ikke kan bruge “altså da jeg fødte, gjorde det ikke ondt” mentaliteten (i k k e at jeg far mødt en JM, det har været sådan) Men det er jo blot mine tanker 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Havde slet ikke overvejet det, den anden vej rundt ift at gøre sig selv til ekspert baseret på egne erfaringer – men det er en tendens i samfundet, som jeg SAGTENS kan nikke genkendende til! Og som du selv siger; hvor er det egentlig fjollet! 🙂
      Tak for dine tanker 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

    Efter 30 timer med veer og en times pressefase som endte i et kejsersnit – kan jeg så sige at jeg har prøvet at føde? Vil vove at påstå, at det eneste jeg mangler er at få sting forneden. Ellers har jeg prøvet at føde – og med prøve mener jeg bogstavelig talt PRØVET! For jeg gjorde vitterligt alt hvad jeg kunne for at få min baby ud forneden – men det var ikke sådan det skulle være. Hilsen en jordemoder 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sortpahvidt

      Kære Maiken,
      Hvor har du ret – og selvfølgelig har du prøvet at føde! Jeg synes da, at både kejsersnit og vaginale fødsler jo tæller, for det de er; nemlig FØDSLER af børn 🙂
      Sejt kæmpet!
      Kh

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det' ikke dét, du siger...