Når man dater... én der skider på toiletreglerne

“Hvorfor blev du hjemmefødselsjordemoder?” Del 1

image

Jeg kan tydeligt huske, første gang jeg hørte om hjemmefødsler.
Jeg var lige begyndt på jordemoderuddannelsen og vi sad i et beklumret klasselokale, og lærte om den ukomplicerede, normale fødsel, da underviseren begyndte at fortælle om dét, at man jo i Danmark kan vælge at føde hjemme.

Altså.
Jeg sagde ikke, at jeg var skeptisk.
Det var sådan set slet ikke nødvendigt at sige, for mine øjenbryn sagde det meget tydeligt på den måde de først fløj op for at møde min hårgrænse og derefter forsøgte at mødes i en sluttet kreds over min næseryg…

Føde hjemme? Hvorfor nu det?
Hvad var der dog galt i at tage ind på fødegangen og overlade griseri og  råb til et teritorium, du ikke var ansvarlig for?
Var hjemmefødsler ikke forbeholdt hippier, der ville føde i en kop kamille-the, mens de messede og stod på hænder under et æbletræ i deres have?
Hvad filan skulle hjemmet kunne, som hospitalet ikke kunne???

Men trods min skepsis, voksede den der forståelse for hjemmefødsler faktisk på mig, efterhånden som jeg forstod fødslens fysik.
Hvorfor ikke føde et sted, hvor man føler sig i kontrol? Hvor man føler sig tryg? Hvor din kæreste ved præcis, hvor han/hun kan være for at støtte dig?
Hvor det er jordemoderen, der  er din gæst, og det er hende, der må tage en ekstra tur i bilen, hvis du mod forventning ikke er i fødsel?
Når jeg tænkte over de elementer, der fremmer en naturlig fødsel uden unødvendige indgreb – ro, tryghed, tid, tillid – forekom de mig alle mere naturlige i vante omgivelser… og snart blev jeg faktisk ret nysgerrig for at få lov til at snuse til, hvordan det var at være med til sådan en hjemmefødsel.

For uanset om man er kommende forældre eller jordemoder, er noget af det vigtigste man skal tage stilling til, at man skal føde dér hvor man føler sig tryg – dér hvor det giver mening for dig.
Så spørgsmålet var;

Kunne jeg uforvarende rende rundt med en lille hjemmefødselsjordemoder i maven?

Jeg satte mig for at finde ud af det, mens jeg var studerende.
Men hjemmefødsler var ikke nemme at opdrive; de forekom ikke så tit, nogle gange var studerende ikke velkomne og oftest gik en anden studerende med hjemmefødselsjordemoderen.
På trods af min ihærdighed – herregud jeg tog endda til CANADA! – lykkedes det mig kun at være med til én hjemmefødsel. I tyve minutter!

Og snart var jeg færdiguddannet.
Jeg gad godt de der hjemmefødsler – jeg vidste bare ikke helt om de gad mig.
Og først, tænkte jeg, først koncentrerer jeg mig om hospitalsfødslerne og får erfaring dér, så kan jeg altid efter et år eller to vende min nysgerrighed mod hjemmefødslerne og måske komme i hjemmefødselsteamet.

Men som næsten alt andet på min vej til og i jordemoderverdenen, blev det tilfældighederne, der fik lov til at gøre udslaget – for en dag seks måneder efter, da jeg mødte i nattevagt manglede en hjemmefødselsjordemoder, og da ingen andre var trygge ved at tage afsted, gjorde jeg det.

Jeg var høj af hjemmefødselskarma i flere dage efter!
Jeg kan stadig helt tydeligt huske, den følelse jeg havde, da jeg stod ude i det lille hjem en mørk nat og tog imod et barn, i ro og mag puslede lidt i baggrunden bagefter og efterlod familien pakket i deres egne dyner, deres skønne nybagte forældrefølelse og var hende, der måtte afsted ud i den kolde nat senere.

Det gav mening. Det gjorde det bare.

Siden da har jeg været til mange forskellige hjemmefødsler – alle lige så forskellige som de, der foregår på hospitalet.
Alligevel har de vel alle haft ét tilfælles…

(FORTSÆTTES)

… vil du læse mere (fx hvorfor jeg blev jordemoder) eller bare følge med i de seneste indlæg, kan du gøre det på FACEBOOK eller INSTAGRAM.
Og har du spørgsmål, kan du stille dem lige her.
Sort på hvidt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når man dater... én der skider på toiletreglerne